Det var inte så många år sedan som det på Irland fortfarande krävdes godkänt jaktprov på grävling för att erövra utställnings-championat, men idag är det nog ytterst få som ägnar sig år denna jakt.

viking

Rasen har dock kvar sin jaktinstinkt vad det gäller gryt och råttor men det är mycket ovanligt att de spårar större villebråd. De jagar mer på syn och hörsel än på spår. Idag har rasen utvecklats till en mer sofistikerad sällskapshund som får utlopp för sin energi på skogspromenader och i lydnadsringen.

Många som köpt en Kerry har fått hundutställning som intresse och det är en aktivitet som passar en Kerry Blue bra då de uppskattar att visa upp sig och träffa nya hund- och människobekanta.

Utställningsintresset bland uppfödare och ägare har också gjort att rasen håller en exteriört hög kvalitet. Även Agility har på senare år blivit mycket populärt och Kerryn har visat sig vara mycket lämplig för denna sport. 1992 var SM vinnare i Agility en Kerry Blue.

Kerry Blue terriern är en mycket intelligent och läraktig, lekfull och livlig ras. Den är alltid vänlig och öppen mot människor och är ingen skarp vakthund men håller rätt på vad som händer runt huset och varnar genom att skälla. De skäller dock inte utan anledning och tystnar när man säger till.

De är utpräglade familjehundar, dvs de tyr sig sällan till bara en familjemedlem utan älskar alla lika mycket. De har stort behov av närhet och kroppskontakt och vill vara med där det händer något.

Under puberteten kan framför allt hanhundarna vara ganska krävande och testar då gärna sin position i flocken. Det gäller då att förstå sig på deras osäkerhet och med lugn men fast hand leda dem rätt i livet. Många kan ha lätt att gå upp i varv och behöver få lära sig att ta det lugnt.

Om hunden blir lydnadstränad från början så att den kan gå lös och träffa andra hundar under sin uppväxt så brukar de flesta kunna umgås med hundar av sitt eget kön. Det är dock inget som man kan ta för givet.