Är hunden rätt tränad från början så är det sällan problem med att lämna den ensam upp till fem timmar om dagen.

Lisa-i-skogen

Många Kerryägare som måste lämna sina hundar under en del av dagen väljer att införskaffa ytterligare en Kerry så att de får sällskap av varandra. Två Kerry Blue får mycket kul då de kan leka med varandra på det tuffa sätt som kanske andra hundraser inte uppskattar. Det är säkrast att skaffa en av varje kön då man inte kan garantera att två av samma kön går ihop även om det finns en mängd undantag till den regeln.

Det går att ge en Kerry hur mycket motion som helst även om de flesta nöjer sig med en timmes promenad per dag. Rasen är så robust att den orkar med alla sorters motion som t ex cykling och fjällturer. Dock ska man ta det lugnt med hårdare motion upp till det att hunden är 9-12 månader.

Med sitt ursprung som allt-i-allo hund är nästan alla typer av aktiviteter möjliga med en Kerry. Många tränar lydnad, bruks och även viltspår. Räddningshundsträning har förekommit liksom fårvallning, men mest intresse har Agilityn dragit till sig. Man ska dock se till att hunden inte blir för stressad av denna typ av träning.