rallylydnad 400

Sofia och Effie, Bilden är från deras första rallylydnadstävling i maj 2012

Jag har tävlat rallylydnad med min kerry Effie (Yvenu's Glengoyne) och under året gjort tre godkända lopp och därmed har min hund fått titeln RLDN (Rally Lydnads Diplom Nybörjare)

Under de 10 år jag har haft Effie så har vi hunnit prova på det mesta inom hundsport. Jag gick skola under ett år, en kurs som hette Hunden som yrke och där testade vi bland annat, lydnad, sök, spår och rapport, skydd, preparatsök och assistanshundsträning. Jag är även aktiv inom brukshundklubben där vi tränat mest agility.

Effie älskar agility men med tanke på hennes ålder ville jag testa något annat som är snällare mot kroppen. Lydnad tycker hon är trist för där är jag som förare så "stel" och tråkig men rallylydnad kändes som något för oss.

Rally är lite som en mix av lydnad och freestyle med lite, lite agility inbakat också. Det finns fyra klasser man kan tävla i, Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad och Mästarklass.

Man går en bana tillsammans med hunden där det står på olika skyltar vad man ska göra.

I Nybörjarklass är det mellan 12-15 skyltar, hunden är kopplad och går på förarens vänstra sida. Momenten kan vara olika svängar, sitt och ligg, slalom mellan koner, moment där hunden ska vara vänd mot föraren och moment där föraren ska gå runt hunden.

På tävling börjar alla med 100 poäng och så får man poängavdrag för att hunden t.ex nosar i marken, drar i kopplet eller för att man som förare gör något galet. Alla moment ska ju utföras rätt.

Rally bygger på kontakt, samarbete och glädje. Man får prata med och berömma sin hund under tävling och även visa med kropp och rörelser så att hunden förstår vad man vill att den ska göra.

Om man kommer i mål och har 70 poäng eller mer kvar av sina 100 så har man ett godkänt lopp. Om man gör tre godkända lopp får hunden ett diplom, så kallat Rally Lydnads Diplom Nybörjarklass (eller vilken klass man nu tävlat i)

Tar man 100 poäng kan man välja att flytta upp till nästa klass direkt men annars krävs det tre godkända lopp för att få flytta upp.

I Avancerad klass och Mästarklass ska hunden kunna alla moment lika bra på förarens högra sida.

Effie tycker att rally är jättekul, hon gillar när det händer saker och att jag är lite rolig.

Vi hann med tre tävlingar under 2012 och fixade även ett RLDN och så länge som Effie fortsätter att tycka träning och tävling är kul så fortsätter vi med Rallylydnad.

Sofia Morén