Pälsvård och klippbeskrivning

Text: Charlotta Mellin

Grunden till en vacker utställningsfrisyr ligger i en välskött päls. Även om man inte har tänkt ställa ut sin hund så bör man sköta pälsen omsorgsfullt. Det ligger i begreppet god hundhållning att ingen hund ska behöva genomlida livet med smutsig och tovig päls.

Letar du efter någon som kan hjälpa dig att klippa din Kerry? På sidan Kerryklippare finns en lista över personer som anmält att de kan hjälpa till.

Badning och borstning

Kerryns päls är på många sätt lättskött. Överdriven borstning är inte bra då det sliter på den mjuka pälsen. Jag brukar bada mina hundar när de känns smutsiga vilket brukar ske efter två till fyra veckor beroende på väderlek. Normalt borstar jag inte igenom pälsen före badet eftersom borstning i en smutsig päls sliter mycket. Är hunden mycket långhårig och tovig kanske det är bra att borsta innan men i sådant fall föredrar jag att bada först, borsta och klippa bort det värsta samt sedan bada om hunden. Enda fallet som jag borstar innan bade är om hunden är mycket mjällig, något som är vanligt bland unghundar.

Det finns en mängd schampon på marknaden. Man får pröva sig fram till ett märke som man tycker om. Enda regeln är att inte använda ett desinfekterande schampo i onödan eftersom det kan torka ut och irritera huden. Själv föredrar jag creme-schampon (sådana som inte är genomskinliga). Dessa löddrar bra och är lätta att fördela i pälsen. Efter att allt schampo noggrant har sköljts ur pälsen (två schamponeringar är oftast nödvändigt) så börman använda ett balsam eller rinse av något slag. Dels går det lättare att borsta ur pälsen som därigenom slits mindre, dels undviker man att huden blir uttorkad. Även här får mn pröva sig fram till ett lämpligt märke. Till unga hundar med tunn och fjunig päls ska man akta sig för att använda ett balsam med för mycket fett i då det får pälsen att klibba ihop. Äldre hundar som fått torrare hud och päls mår dock bra av ett fetare balsam.

Föning eller inte

En vuxen hund med korrekt pälskvalitet bör inte fönas (det vill säga borstas och blåsas samtidigt) inför en utställning. För att få fram den korrekta pälsstrukturen ska pälsen självtorka, men man bör dela på lockarna några gånger under torkningen genom att lätt borsta igenom den halvtorra pälsen med en mjuk borste med glesa stålpiggar, så kallad pudelborste. För att snabba på torktiden kan man blåsa pälsen och samtidigt dela på lockarna med fingrarna.

Unga hundar med rak och tunnare päls blir det dock oftast nödvändigt att föna, åtminstone benhåret. Detta för att få lite mer volym i pälsen.

Det är lättare att klippa en fönad päls och resultatet blir mer hållbart. Därför är det många som ändå fönar sina hundar. Man se ibland Kerrys med rakfönad päls som ser ut som plysch eller teddybjörnar. Detta är dock helt otypiskt. Man kan dock, efter att ha klippt den fönade pälsen, spraya med vatten på ytan och stryka medhårs med handen eller en svamp så att de yttersta håret vågar sig. Genom denna procedur, som också är lämpligt att göra på nyklippta icke fönade hundar, får man fram mer glans i pälsen och en jämnare och snyggare yta.

Efter att pälsen torkat fullständigt efter badet ska man borsta igenom den med en karda. Välj en med så långa piggar som möjligt. Var extra noga med pälsen på tassarna, ljumskarna och armhålorna samt skägget. Kontrollera att pälsen är helt genomborstad genom att dra igenom den med en glestandad kam. Tänk på att det är ingen idé att börja klippa innan hunden är helt genomkammad.

Passa på att klippa klorna innan hunden har torkat helt. Klorna är lättare att klippa när de har blivit lite uppmjukade av badvattnet. Titta också i öronen och torka ur vid behov och dra bort de längsta håren som växer i örongången.

 

Börja med att klippa öron kinder och hals kort med klippmaskinen. Raka öronen ända ner till öronbasen. Tänk dig en linje som går från den inre kanten av örat rakt ner parallellt med huvudet fram till ögonbrynet. Därefter vidare till yttre ögonvrån. Därifrån till mungipan. Underkäken rakas yttreligare längre fram. Det räcker med att spara skägg på den främre halvan av underkäken. Framsidan av halsen rakas i en V-form ned till bröstknölen. Den andra linjen går från baksidan av örat nedåt i en svag böj fram till bröstknölen. Använd ett skär som bara lämnar några millimeter kvar och raka mothårs. Är hunden tunnpälsad (vilket gamla hundar brukar bli) så klipp istället medhårs. Det är inte snyggt om huden lyser igenom. Var försiktigt med vecken på utsidan av öronen. Klipp försiktigt med en sax runt öronkanterna. Raka också en maskinbredd över spegeln bak, cirka fem centimeter upp på baksidan av svansen, runt pung eller slidöppning samt den tunnhåriga delen av magen.


Bild1 500Borsta ögonbryn och skägg noggrannt framåt. Klipp med sax partiet under ögonen och gör en övergång mellan de rakade kinderna och den långa pälsen på nosryggen. Använd eventuellt en effileringssax. Ta inte bort så mycket päls under ögonen så att huvudet får formen av ett timglas. Huvudet ska formas till en svagt avsmalnande kil. Tunna ut pälsen över ögonen men klipp inte bort så mycket så att ögonen kan ses rakt framifrån.

Partiet mellan ögon och öron uppe på huvudet klipps kort med en sax eller rakas med ett grovt skär. Var nog med att ovansidan av huvudet blir plant. Gör en övergång till de långa ögonbrynen, håll saxen parallellt med huvudet och lipp från yttre ögonvrån och framåt det hår som sticker ut åt sidorna. Det enda hår som inte ska kapas på längden är pälsen som växer mellan ögonen ner över näsryggen och en cirka 4 cm bred ring runt främre delen av nosen inklusive hakskägget. Det har på vissa håll blivit populärt att forma hela skägget med sax och visst ger det ett prydligare intryck. Men också, i mina ögon, ett otypiskt utseende.

Bild2 500Tänk dig en linje från örat ned över den bredaste delen på fronten (mitten på den kraftiga muskeln) till cirka mitten på överarmen. Sedan från framsidan på överarmen och upp mot bröstknölen så att ett upp och nervänt V bildas. Detta parti kan rakas med ett grövre skär eller klippas kort för hand. Var noga med att göra en snygg övergång till det mycket korta på framsidan av halsen.

Forma frambenen så korta som möjligt. När hunden rör sig viftar ostast pälsen på armbågarna ut så därför är det nödvändigt att klippa lite extra kort på sidorna av armbågarna. Tassarna ska vara små. Det markerar man med att klippa lite runt tassarna. Lyft tassen och och klipp kort en bit upp runt trampdynorna. Klipp också bort all päls som växer mellan trampdynorna. Detta hår tovar ihop sig med smuts och grus och blir obehagligt för hunden.

Överdriv inte mängden päls på frambenen. Visst ser det pampigt ut när hunden står stilla med tjocka framben men det ser inte så roligt ut i rörelse. För mycket päls som viftar runt förstärker felaktiga frambensrörelser, så är din hund inte perfekt byggd så vinner den oftast på att klippas ganska stramt. På framsidan ska endast så mycket päls sparas så att tassarna inte sticker ut; det ska bli en lodrät linje från cirka mitten på överarmen ner till klorna. Många Kerrys har lite utåtvridna tassar. Klipp kort på utsidan av tassen och spara lite på insidan.

Vänta med att klippa pälsen mellan frambenen som går upp till bröstknölen.

Jag brukar börja med ryggen. De flesta hundar klär i att vara ganska korthåriga på ryggen eftersom halsen då kommer att se längre ut. Långa lågställda eller små hundar kan man spara lite längre hår uppe på ryggen för att få dem att se lite mer högställda ut men det bör inte överdrivas.

Bild3 500

De flesta hundar är lite runda och höga över ländpartiet men eftersom standarden föreskriver en rak och stram rygg så bör man klippa den så rak som möjligt. Jag brukar börja klippa ryggen från en punkt cirka fem centimeter framför svansen och arbeta framåt. Klipp fram till mitten på svanken och försök få detta parti att se ut som en bordsyta.

Klipp sedan sidorna av kroppen. Gör en övergång från det korta håret på fronten och öka gradvis så att bröstkorgens sidor ser något välvda ut. Klipp fram till sista revbenet. Hur mycket päls som ska lämnas på sidorna beror på hur kraftig din hund är. På en ung, skranglig hane kanske man måste lämna upp till fem centimeter men på en mogen äldre dam endast någon centimeter.

Gör en mjuk övergång till ryggen. Försök att få ryggen att se bred ut. Kontrollera att ryggen ser rak ut i rörelse.

Hur mycket päls som ska sparas i nacken finns det många åsikter om. Vad man är ute efter när man lämnar mer hår i nacken är att få skuldran att se ut att vara bättre tillbakalagd än den är. Många Kerrys har tyvärr alltför raka skuldror. Men man ska komma ihåg att hunden förlorar i elegans om man lämnar för mycket hår, halsen ser grövre ut. Så en gyllene medelväg är alltid det bästa, inte spara mer hår än nödvändigt för att få hunden att se så välbyggd ut som möjligt. Ibland ser man också hundar där nackhåret fått fortsätta nästan hela vägen fram till svansen med en sluttande överlinje som följd. Detta leder till en obalanserad framtung profil.Bild5 500

Bild6 500

Bild4 500Börja med att klippa kort på insidan av bakbenen. De flesta Kerrys är lite trånga bak, speciellt mellan haserna. Klipp därför ganska kort men överdriv inte. Blir det kort så att det ser rakat ut drar det till sig domarnas blickar. Är din hund hjulbent ellr kohasig får du försöka få fram en rak linje. Än en gång, kontrollera resultatet i rörelse.

Klipp ganska kort på baksidan av låret (lårmuskeln) nästan ända ner till knävecket. Klipp kort runt tassarna på samma sätt som framtassarna.

Vänta med att klippa området runt svansansättningen. Forma nu höfterna. Försök följa hundens egna linjer. Nu är man ute efter att bredda baken en aning utan att överdriva. Låt pälsen bli gradvis längre ju längre ned du kommer i takt med att bakbenen smalnar av. Slutresultatet ska bli att bakbenen bakifrån ser ganska jämntjocka ut. Inga onödigt breda höfter eller klumpiga stövlar på nederdelen. Det kan vara svårt att få pälsen på underbenet att räcka till. Gör inte bredare bakben än att pälsen räcker hela vägen. Det hjälper inte att det ser bra ut på trimbordet när hunden står still. Efter en stund i rörelse har ofta pälsen på underbenet sjunkit ihop. Spara lite extra päls på baksidan av hasen för att stärka vinkeln.

Håll upp svansen när du sen klipper svansansättningen. Lämna inte onödigt med hår runt svansen, det drar blickarna till sig, men se till att ryggen avslutas plant och i 90 graders vinkel mot svansen.

Försök att få underlinjen så rak och stram som möjligt, det kortar upp hunden. Låt underlinjen fortsätta mellan frambenen och upp mot bröstknölen i en obruten linje. Förbröstet kan byggas upp med päls på de hundar som inte är så välutvecklade men alltför mycket päls ska inte sticka fram på bröstet i profil sett.