Av Ylva Alpheim

Redaktionen frågade mig om jag kunde bidra med lite tips inför sommaren vilket jag gärna gör. Du kan också bidra! Lägg gärna in dina bästa sommartips i Kerryklubbens facebookgrupp så kan vi tillsammans göra det så bra som möjligt för vår fina ras!

Det är många som längtar efter sommaren men årstiden kan vara jobbig för våra hundar.

Huggormsbett

SommarFlinga 600x600

Vad gör du om du är i skogen, långt ifrån både bil och veterinär, och din Kerry blir huggormsbiten eller skadad på annat sätt?

Att bära en Kerry i famnen är tungt om det är tillräckligt långt att gå. Om du istället bär hunden på det sätt som denna video visar (öppnas i nytt fönster) så kan du gå riktigt långt.

Öva gärna innan det händer en olycka, så kommer din Kerry vara van och lugn när det är skarpt läge.

Börja träningen med att ha din hund på ett bord, en stor sten eller på en annan plats som gör att hunden kommer lite högre upp. Böj ditt huvud under magen på hunden och greppa stadigt i fram- och bakben. Räta på dig och ge beröm.

Om du håller din hund i ett säkert grepp kommer din hund att vara trygg.

Fästingar

Förutom ormar finns ju fästingar och trots att man har fästingmedel på sin hund så kan man behöva ha en bra fästingborttagare i beredskap.

Värme

En kylmatta kan vara bra att ha så att hunden kan ligga på den när det är varmt. Det finns också kylvästar och kylhalsband att ha på hunden.

En silverduk fyller sin funktion med att leda bort solens strålar. Den kan du också hänga över, till exempel en bur, om hunden behöver sitta instängd en stund. 

Det finns också batteridrivna fläktar som du kan sätta fast på buren för att det inte ska bli så varmt.

Strand och bad

AlgblomningSommarredo 600x600

Om din hund är en badare så behöver du ha full kontroll på algblomningen. Hundar som dricker och badar i algförgiftat vatten kan bli allvarligt sjuka och behöver veterinärvård direkt för att klara sig.

Se till att hunden får skugga

Ett mindre parasoll kan vara bra att ha med sig på stranden så att hunden kan få skugga.

Var rädd om svansen

När din hund badar så är det lätt hänt att svansen kyls, trots att det är sol och varmt ute, vilket gör att den kan få ”vattensvans”. En inflammation i nerverna runt svansroten. Det innebär att svansen hänger rakt ner och det kan pågå några dygn efter badandet och är ofta smärtsamt för din hund.

Svansen behöver värme och blodcirkulation så torka svansen och svansroten ordentligt med en frottéhandduk mellan baden. Placera gärna hundens rumpa i solen utanför parasollet så att svansen får värme efter att du torkat den med handduk.

Tillgång till vatten

Badar hunden i saltvatten så behöver den ha vanligt vatten att dricka i värmen. Den ska inte dricka av saltvattnet.

På tal om vatten: Flytväst är viktigt om du ska ut med båt

Vandra med din hund

Att vandra med sin hund kan kräva en del planering.

Tillgång till vatten

En vattenflaska och vatten är självklart att ha med till din hund. Det finns flera olika varianter av vattenflaskor/skålar som är hopfällbara och lätta att ta med.

Sommarryggsäck 600x600

Första hjälpen

Små paket med ”Första hjälpen för hund” brukar finnas färdiga att köpa.

Extra energi

Ha med dextrosol så att du kan ge din hund lite av det om den behöver extra energi. Ska du på rejäla strapatser så kan du köpa Pemmikan energikaka, det är lätt att bära och innehåller mycket energi som hunden kan behöva om ni går långt.

Låt hunden bära sin egen mat

Klövjeväskor (ryggsäck för hunden) är dyrt. Om du vill kan du själv fixa en ekonomisk och bra klövjeväska till hunden. Du behöver ett grövre tyg till exempel jeanstyg. Lite kardborreband, eventuell en reflexbit och två midjeväskor.

Du behöver inte vara särskilt bra på att sy! Klipp ut en bas som sitter över hundens rygg. Du kan kopiera mönstret på något regntäcke som du kanske har till din hund men du behöver inte använda hela rygglängden. Gör tygbasen kortare i ryggen. Sy på kardborreband fram så att du kan fästa det på bogen, ta midjeväskans nylonband och sy fast så att du kan spänna under magen. Sy på midjeväskorna på varje sida. Se till att de sitter jämnt så att din hund får bra balans på båda sidor. Sy på reflex. Klart!

Sommarryggsäck 2 600x600Fyll båda sidorna med lika vikt och beröm din hund när den har sin ryggsäck på sig. Sen är det bara att fylla på med hundens saker och börja att vandra.

Värmeslag

Om din hund skulle drabbas av värmeslag när ni är på vandring så behöver den dricka vatten.

Den kan behöva mer energi och även här kan dextrosol komma väl till pass. Vill eller kan den inte äta dextrosol så smula lite av det på hundens tandkött. Dextrosolet innehåller socker och tas snabbt upp av kroppen.

En hund som är överhettad ska inte stoppas ner i iskallt vatten. Då kan den hamna i chock. Du ska istället ha svalt vatten och ta det stegvis med att blöta ner den. Du kan även blöta handdukar och lägga över hunden. Har du begränsat med vatten till hands så brukar det vara bra att kyla ner tassar och mage först. 

Lämna aldrig kvar hunden i bilen

Varje sommar dör hundar i bilen för att ”man ska bara in en snabbis” eller ”jag ställde bilen i skuggan och tänkte inte på att solen rör sig” eller ”det var inte så soligt och varmt när jag lämnade bilen”. Oförlåtligt. Utsätt aldrig din hund för detta!

Giftiga växter och annat farligt

Nu blommar fingerborgsblomma, stormhatt, änglatrumpet och gullregn och andra giftiga växter. Idegran finns året runt men just nu har idegranen möra skott som en hund kan tycka verkar gott. Det gäller särskilt valpar som kan få för sig att smaka på lite vegetabilier. Lär dig vilka växter som är väldigt giftiga så att du kan undvika förgiftningar.

Snigelmedel och andra bekämpningsmedel är giftigt för hundar och råkar din valp slicka på en padda så kommer den må dåligt en stund även fast det finns farligare saker än paddor.

Du vet väl att glykol är både gott och giftigt för din hund? Även, choklad, vindruvor, russin, lök, xylitol och avokado och lite andra livsmedel är giftiga för hundar, men det gäller ju inte bara på sommaren.

Länkar

Här kan ni hitta en del av de produkter som kan vara bra att ha på sommaren:

https://www.4dogs.se/

https://www.haromi.se/

https://www.hund.se/

http://satchmos.se/

https://www.zooplus.se/

https://vetzoo.se/