En Kerry Blue Terrier utstrålar nyfikenhet och livsglädje och är sugen på det mesta. Den gillar när det händer grejer. Du som är beredd att engagera dig i din Kerry får en trogen vän för livet.

Sommarbild Emma Pihl

Det är en sportig ras som behöver få sin dos av uppmärksamhet, gärna i form av roliga aktiviteter. I gengäld belönar den sin ägare med kravlös kärlek. En Kerry är samarbetsvillig och mentalt rustad för det mesta. Det är en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, sin något kaxiga framtoning till trots. Har du en Kerry får du finna dig i nästan ständig kroppskontakt med din hund. Kerryn vill vara med! 

Kerryn är vänlig och öppen mot människor, det är ingen skarp vakthund men håller rätt på vad som händer runt huset och varnar genom att skälla. Den skäller dock inte utan anledning och tystnar när man säger till.

Kerryn tycker om att få nya utmaningar att jobba med, den uppskattar att umgås med sin familj och långpromenader gillas skarpt. 

Det var inte så många år sedan som det på Irland fortfarande krävdes godkänt jaktprov på grävling för att erövra utställningschampionat, men Kerryn används numera sällan till jakt. Rasen har dock generellt sett kvar sin jaktinstinkt vad det gäller gryt och råttor men det är mycket ovanligt att de jagar större villebråd. Den har istället visat sig lämplig för aktiviteter såsom rallylydnad, agility, sök och spår. 

Många Kerryägare har fått hundutställning som intresse och det är en aktivitet som passar bra då Kerryn uppskattar att visa upp sig och få uppmärksamhet. Utställningsintresset bland uppfödare och ägare har också gjort att rasen håller en exteriört hög kvalitet.

Under puberteten kan framför allt hanhundarna vara ganska krävande och testar då gärna sin position i flocken. Det gäller då att förstå sig på deras osäkerhet och med lugn men fast hand leda dem rätt i livet. Kerryn kan ha lätt att gå upp i varv och behöver få lära sig att ta det lugnt.

Om hunden blir tränad från början så att den kan gå lös och träffa andra hundar under sin uppväxt så brukar de flesta kunna umgås med hundar av sitt eget kön. Det är dock inget som du kan ta för givet.